Het coronavirus bepaalt zelfs wat jij koopt

terug naar overzicht

Het coronavirus is een monster. Het maakt ons bang. En het verandert ons gedrag. We schieten instinctief in de overlevingsstand. We kopen massaal desinfecterende gel, paracetamol en vitaminen. Buiten dreigt een groot gevaar, dus de voorraadkast wordt flink aangevuld. Hamsteren!!! We gaan onze veilige thuishaven opknappen en slaan massaal aan het klussen. En we stellen grote aankopen uit of misschien wel af.

Koopgedrag verandert continu
De overlevingsstand is zelfs nationaal beleid. Restaurants zijn gesloten, de grenzen gaan dicht en groepsvorming is verboden. Alles om het monster te verslaan. Daar zitten we dan. Opgesloten in ons eigen huis, wachtend op een terugkeer naar die goeie ouwe tijd. Net als de rest van ons leven is ons koopgedrag sterk veranderd. Of eigenlijk is ons koopgedrag sterk in verandering. Want bij elke nieuwe coronafase, verandert ons koopgedrag mee.

Heel Holland Klust
De quarantainefase waar we nu in zitten, wordt gekenmerkt door een explosieve toename van online shopping en een ongekend grote aanschaf van doe-het-zelfartikelen. Nederland gaat zo min mogelijk de deur uit, dus maken we het binnenshuis nieuwerwets gezellig. We pakken al die eindeloos uitgestelde klusjes nu eindelijk aan. Samen met de supermarkten zijn de bouwmarkten nog de enige fysieke winkels die topomzetten draaien.

Verzorgen of verslonzen?
Vervolgens zijn we zelf aan de beurt. Want ook onze looks kunnen wel wat aandacht gebruiken, nu kappers, beautysalons en zonnestudio’s al weken dicht zijn. Niet dat het heel veel uitmaakt in je eigen huis zou je zeggen, maar toch. Een uitstapje naar de supermarkt is al genoeg reden om jezelf op te dirken. We willen niet verslonzen omdat we ons beter voelen als we onszelf verzorgen. Al kan het knippen van je eigen haar nog wel eens mis gaan…

Na corona komt crisis
Maar misschien is het interessanter om te kijken naar wat hierna komt. Ook daar zijn we allemaal druk mee bezig. We weten dat het ook na corona niet hetzelfde zal zijn. Maar we weten niet helemaal hoe de wereld er dan wél uitziet. Of helemaal niet. Een paar dingen weten we wel. Zo komt er een flinke economische crisis aan. Wat betekent deze donkere wolk voor ons koopgedrag?

Een blik in de glazen bol
Als de coronamaatregelen gefaseerd worden opgeheven, gaan we driftig op zoek naar het nieuwe normaal. We nemen meer tijd voor onszelf en zijn blij met de kleine dingen, die we weer hebben teruggekregen. We gaan bewust met ons geld om vanwege de economische crisis en omdat we hebben geleerd dat veel van onze oude uitgaven eigenlijk niet nodig waren. We gaan misschien zelfs wel weer op vakantie in eigen land, want Volendam, de hunebedden en zelfs het Rijksmuseum zijn nu zónder drommen toeristen te bewonderen!

Online shoppen en lokaal winkelen
We zijn het gemak van online shoppen niet vergeten en zullen dit dan ook massaal blijven doen. Maar tegelijkertijd blijven we winkelen bij lokale ondernemers, met hun kleine unieke zaakjes. Want die lokale cultuur is door corona sterker geworden. We zijn dichter naar elkaar toe gegroeid. Het belang van fijne buren is versterkt, dus we spreken elkaar wat vaker aan. En helpen elkaar een handje, want we weten dat we elkaar nodig hebben.

We gaan sporten en ontstressen
Maar onze gezondheid is weer onze eigen verantwoordelijkheid. En hoe belangrijk dat is, daar hoeft niemand aan herinnerd te worden. We gaan dus meer sporten. Voor onze gezondheid, maar ook om de stress van de crisis van ons af te trainen. Uiteraard profiteert de sportbranche daarvan. Hardloopschoenen rennen als vanzelf de deur uit en racefietsen zijn niet aan te slepen.

Gezond eten en/of lekker snacken?
Gezond eten is wat lastiger. Aan de ene kant moeten die coronakilo’s er écht af, maar tegelijkertijd is snacken in tijden van stress wel heel verleidelijk. Een strijd die de grote snackmerken ons vast in dank afnemen. Ook zij kunnen groeien. Dus vullen we onze pogingen tot een gezonde levensstijl aan met betaalbare luxeproducten, om onszelf heel af en toe te verwennen en ons zelfvertrouwen te boosten.

Als we gaan, dan gaan we ook goed
Sportevents, festivals, pretparken, dagjes sauna en vriendenweekendjes zullen waarschijnlijk nog wat langer op zich laten wachten. En ook als we wel weer mogen feesten en genieten, blijft onze agenda leger dan voorheen. Maar als we gaan, dan gaan we ook goed! Tenminste, als er financieel ruimte voor is. Immers, voor velen zullen de duurdere dingen in het leven even moeten wachten. Maar het mocht ook best een tandje minder, toch?!