Ons eigenaardige feestdagengedrag. Waarom we nadenken over verbeteren, terwijl we ons overgeven aan onze zondes.

terug naar overzicht

We zitten weer midden in de feestdagensfeer. De kerstboom staat in de hoek. Het kerstdiner wordt al samengesteld. En de discussie wie er met Oud & Nieuw wel en niet bij is, is weer in volle gang. Terwijl we af en toe nog over een verdwaalde pepernoot struikelen.

Goede voornemens aan de kersttafel

Te midden van al die gezellige feestdagenheisa, waarbij we nog even maximaal van het leven genieten, denken we ook vast vooruit. Naar de doelen van het volgend jaar, en hoe we het nu écht anders aan gaan pakken. Daar zit een frappante tegenstelling in. Is het niet apart dat we nadenken over zelfoptimalisatie, terwijl we ons juist even helemaal overgeven aan de zondes van de feestdagen? Dat we onszelf voornemen om gezonder te leven en vaker ‘nee’ te zeggen, terwijl we ons vol eten bij dat ene verplichte familiebezoek, waar we niet onderuit konden komen?

Nu meer, straks moeilijk

In het algemeen zijn de feestdagen een versterking van ons normale gedrag. Waarbij even net iets meer mag. Net iets meer consumeren, iets meer eten, iets meer drinken en meer genieten. En dan even zonder de beperkingen die we onszelf in het dagelijks leven opleggen. Ironisch genoeg maken we het ons daarmee moeilijker om de goede doelen waar we na de feestdagen mee willen beginnen te behalen. Neem gezond eten: door tijdens de feestdagen meer suiker te eten, wordt het in januari moeilijker daarmee te stoppen. Immers, suiker is verslavend. Hetzelfde geldt voor beweging. In december bewegen we (nog) minder dan de rest van het jaar, waardoor het daarna moeilijker is jezelf van de bank af te trekken.

De betekenis van cadeaus

En toch doen we het elk jaar opnieuw. Waarom? Omdat het iets voor ons betekent. Neem de kerstcadeautjes bijvoorbeeld. In het dagelijks leven proberen we bewust om te gaan met wat we kopen. Of het nou is om de aarde minder te belasten, om niet om te komen in de spullen of uit Hollandse zuinigheid. Met Kerst maakt het even niet (zo) uit. Want Kerst staat in het teken van overvloed en liefde. Met cadeaus laten we aan familie en vrienden zien dat we om ze geven. Dat we ondanks dat het hartstikke moeilijk is om voor iedereen precies het goede cadeau te vinden, precies weten wat dierbaren leuk vinden. Want we kennen ze zo goed (disclaimer: dat valt tegen, blijkt uit de cadeaustress die we ervaren). En niet onbelangrijk: we geven daarmee aan dat we willen delen wat we hebben. Al deze factoren versterken het groepsgevoel en de onderlinge banden. En dat is waarom we eigenlijk zoveel waarde hechten aan Kerst. Het verbindt ons en we voelen ons geliefd. Sharing is caring.

Een spectaculair begin

Een andere feestdagenval die we allemaal kennen is hét Oud & Nieuw feest. Niet zomaar een feestje, maar de spectaculairste avond van het jaar… Of toch niet? Iedereen die wel eens bij de organisatie van zo’n feestje betrokken is geweest weet dat het eerst een hele hoop stress oplevert, met een berg extra druk, omdat het nou eenmaal NYE is. Troost je dit jaar met de gedachte dat ook deze extra effort een rol heeft. Door van Oud & Nieuw een speciale avond te maken, die breekt met de rest van het jaar, markeren we een nieuw hoofdstuk. We sluiten het vorige jaar af en beginnen aan een nieuw, beter jaar. Een spectaculair begin zet de toon, onze goede voornemens moeten het vervolgens oppakken.

En dat is de grootste uitdaging. Want als de sterretjes zijn afgestoken en de laatste bubbels uit de fles ontsnappen dooft ook de magische sluier van de feestdagen. En daarmee het excuus voor uitbundigheid en overvloed. Dan is het tijd voor daden, in plaats van woorden, en staren je goede voornemens je recht in de ogen gaan.

Nieuwjaarscadeautje

Gelukkig kunnen de feestdagen die eerst nog voor de boeg staan je daar ook een beetje bij helpen. Denk tijdens de feestdagen vast na over de verleidingen waar je aan toegeeft. Gebruik het als testperiode, waardoor je weet wat je écht moeilijk te weerstaan vindt, en wat je eigenlijk niet zo missen zal. En sta even stil bij wat je heeft getriggerd om toe te geven. Kun je die trigger elimineren? Of verminderen?

Oh, en vergeet deze feestdagen ook je Nieuwjaarscadeautje niet: wat wordt mijn beloning als het me is gelukt?

Fijne feestdagen,

Sanne Demir